mielenterveystyö

Minne menet Suomen psykiatria?

    Helsingin Sanomissa tiedotettiin psykiatrian keskeisistä ongelmista, muun muassa siitä, kuinka korkea onkaan hoidon aloittamisen kynnys Helsingissä ja miten yleistä on näennäishoito. Britanniassa on psykiatrian nykydiagnostiikasta saatu tuloksia, joiden mukaan koko diagnosoinnin perusta horjuu. Iso ongelma on esimerkiksi se, että vaikka kyseiset diagnoosit on kehitetty ihmisen auttamiseksi, niin ne ovatkin jopa haukkumanimiä. Myös siinä on isoa problematiikkaa, kun kansalainen tekee jotain hyvin käsittämätöntä lain rikkomista, niin nykyinen terveyden ja sairauden määrittely on käynyt entistä vaikeammaksi ja sairauden perusteella annetut helpotukset ovat entistä suurempia arvo-ongelmia. Kaiken lisäksi psykiatrialla on taakka siitä, kun politiikassa psykiatria on ollut kiusallisen merkittävissä paikoissa väärän vallanpidon työkaluna.

    Ihmisen sisäisessä tuskassa, henkisessä pahoinvoinnissa ynnä muussa sellaisessa jäsentyy kolme pääluokkaa: psyykkinen pahoinvointi, psyykkinen häiriö ja negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen. Niistä jokaisella on keskinäistä yhteyttä ja päällekkäisyyttä, jolloin muodostuu seitsemän osa-aluetta. Jos esimerkiksi ihmisellä on rakas kuollut (psyykkinen pahoinvointi), hän elää rakastaan koskevissa asioissa harhamaailmassa (psyykkinen harha) ja tuhlaa rahojaan loputtomiin oikeudenkäynteihin (negatiivisesti poikkeava käyttäytyminen), niin hän kärsii kaikista kolmesta.

  Kun sitten joistain näistä pääalueista kärsiviä yritetään auttaa, niin jäsentyy pääluokat, jossa huomioi­daan sekä diag­noosi, että hoi­tosuunnitelma seuraa­vasti:

1) Ennalleen saatettavat. Esimerkiksi pakkomielteistä kärsivät.

2) Toisenlaista elämisenmallia tarvitsevat. Esimerkiksi persoonallisuushäiri­öiset.

3) Ympäristön paineissa selviytymiseen tuettavat. Esimerkiksi alkoholistiper­heen paineissa elävät.

4) Omaan terveydentilaan sopeutettavat. Esimerkiksi hoitoresistentteihin or­gaanisiin häiriöihin sopeutettavat.

5) Avun ulottumattomissa olevat. Esimerkiksi itsemurhaa toteuttavat, joille ei voi mitään.

6) Hoivattavat. Esim. kroonikkoskitsofreenikot.

7) Toiseen paikkaan lähetettävät. Esimerkiksi avohoidosta mielisairaalaan lähetettävät.

   Tätä kaikkea edellistä käsitellään työmuodossa nimeltä mielenterveystyö. Siinä on sitten merkittävä ja kummallinenkin kilpailu käynnissä: Onko mielenterveystyö psykiatrian alalaji vai psykiatria mielenterveystyön alalaji? Lisäksi alalajeissa on seuraavan kaltaista: Onko masennus ensisijaisesti hormonien, neurotieteellisten välittäjäaineiden ja muiden sellaisten tuhotanssia vai väsymystila, jossa kärsijä käyttää viimeiset voimansa oman tilanteensa pahentamiseen?

   Tästä kaikesta edellisestä on olemassa paljon tieteellisiä tutkimustuloksia ja lähdetietoja, mutta miten tämmönen rupeaisi kiinnostamaan sellaisiakin, joilla on valta ja vaikka soteratkaisun avaimet? Kas siinä kysymys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Unohtui tuosta se,miten psykiatrien palveluja on suomessa alettu käyttämään mm.huostabisneksen apukeinona,aseena perheitä vastaan,kun asiakkaita haalitaan lastensuojelun rattaisiin.Ne useat tapaukset joissa lapsista ja jopa heidän vanhemmistaan tekevät sosiaaliviranomaiset ,ihan itse,omia "diagnoosejaan"joiden perusteella laitetaan/pakotetaan huostaanotolla uhkaillen lapsia psykiatrien vast.otoille,ja nämä jopa katsovat olevansa päteviä ehdottelemaan LÄÄKITYKSIÄ lapsille.Sivutuotteena muut vast.pakkokeinopalvelut mm.A-klinikoille perusteetta pakottamiset jne.joita lisätään "hankalia" vanhempia pelottelemaan, jos uskaltavat aloittaa oikeustoimia näitä vastaan,eli puolustavat lapsiaan ja itseään.

VALITETTAVASTI näyttää olevan niin,että systeemi tekee potilaita ei niitä ennaltaehkäise,kuten kuuluisi.Systeemi toimii tavalla joka tuottaa terveille mielenterveysongelmia ja fyysisiä ongelmia,ei niitä suinkaan poista.Lääkärivalan sisältö on unohtunut monelta konsernin palkkalistoilla olevalta,tosin sama koskee julkistakin puolta.

Nämä psykiatrit jotka tekevät ihmisistä ,heitä edes näkemättä,diagnoosejaan,yhdessä sosiaaliviranomaisten ja muiden sisäpiiriläistensä kanssa,voisi kirjoittaa kirjan.

Suomessa meni koko terveydenhoito takapakkia kun yhdistettiin lastensuojelu,sosiaalipalvelut ja ihmisten terveydenhoito samaan pakettiin.Nyt näyttääkin siltä etteivät edes perusterveydenhoidon palveluissa olevat lääkärit erota omia tehtäviään sosiaaliviranonomaisten tehtävistä,saatikka opettajat,kouluterveydenhoitajat ,kuraattorit ,saatikka koko mainostettu moniammatillinen asiantuntijakaarti,joka siellä häärää.

Kun hammaslääkäristä lähtien ovat nämä valjastettu lastensuojeluilmoitusten tekoon,ja varhaiskasvatuksessa hääritään ongelmia hakien näiden toimesta,ei ole ihme että neurologisista sairauksista kärsiviä laitetaan huostafirmoihin ,tutkimatta todellista syytä,tai vanhempia uhkaillaan pakkokeinoilla.Narkolepsia lapset ja nuoret joita lastensuojelun toimesta huostaanotettiin,kun ei perheille haluttu antaa lainmukaisia palveluja jne.jne.Helpompaa leimata perhe kuin noudattaa lakeja ja perheiden ja lasten oikeuksia.

Hyvin näyttää olevan homma hanskassa,eli taso korkealla,kun joka vuosi jää 6000 nuorta mielenterveysongelmien takia eläkkeelle,ja ihmiset syrjäytyvät huostabisneksen,joka hankkii asiakkaita lastensuojelun avulla kaupungeissa ja kunnissa näille konsernien tytäryhtiöille mm.Mehiläinen ja vast.ja samankaltaisen muun systeemin toiminnan seurauksena.Lasten lääkitykset näissä firmoissa,itsemurhat lääkitysten sivutuotteina,pakkohoidot jne.joista suomi muuten tunnetaan jopa ulkomaita myöten.YK,EIO jne.ovat muistaneet kiitettävästi.Ihan 10 luokkaa ,eli varma pääsy jatkoon suoraan,ilman mitään epäilyjä.

Ihan lääkärikin on laitettu pakkohoitoon jotta suu menisi tukkoon.

14 v.lapsi laitetaan aikuisten osastolle joka on suomessa laitonta,allergian takia sairaalaan mielenterveysongelmaisena jne.jne.Kyllä,huoli ei ole turha.Mikähän on kirjoittajan kanta siihen että Suomi,sivistysvaltio on lisäämässä ja helpottamassa PAKKOHOITOON laittamista,maa jolla on eniten pohjoismaista YK ja EIO:n pyyhkeitä JO ennestään mm.juuri mielenterveyspotilaiden OIKEUKSIEN laiminlyönneistä ja lastensuojelun toimintatavoista?

Entäpä siitä että suomessa ihmisten terveystietoja urkitaan salaa,kuten muitakin yksityiselämää koskevia tietoja,ja käytetään luvatta mm.kyhättäessä perusteettomia syytöksiä ,ihmisten selkien takana ynm?

Muuten Suomi jossa oli maailman terveimmät lapset ennen huostabisneksen ottamista lainmukaisten tukitoimien ja terveydenhoidon ,sosiaalipalvelujen jne.TILALLE ei lapsia ja nuoria PERHEINEEN syrjäytynyt tähän tahtiin.TÄMÄ TÄLLAINEN PAKKODIAGNOSOIMINEN ja ongelmien tekeminen nykysuomessa ,joka opetetaan jo koulutuksissa on täysin vieraantunut elämästä.Jokaisesta ihmisestä kun olisi saatava jokin analyysi tehtyä jolla hänet saataisiin LUOKITELTUA ja tungettua johonkin muottiin tai lokeroon,joka näille on koulussa ja kirjoissa opetettu sosiaali ja terveydenhoidon koulujen penkeillä.

Ei ihme että lääkäreissä,hoitoalalla ja sosiaalialalla on paljon sekakäyttäjiä ja ihan niitä kokemusasiantuntijoita istuu näissä alan kerhoissa.

Toimituksen poiminnat