mielenterveystyö

Ihme juttu: Yksinäisyyttä käsitellään julkisuudessa toistuvasti yksipuolisesti

    ”Pureudumme päivittäin erilaisissa jutuissa yksinäisyyden syihin ja seurauksiin”, kirjoitti toimittaja Hesarin yksinäisyysviikosta 26.11.18. Kun sitä viikkotarjontaa sitten tarkkaili, niin vain yksi pieni läpimennyt kirjoitus "Yksinäisyyden tunne kuuluu elämään" näytti  hiukan avaavan yksinäisyyden todellista problematiikkaa.

    Tarkasteltaessa yksinäisyydestä olevaa nykytietoa, havaitaan siinä olevan positiivinen ja negatiivinen puoli. Lisäksi yksinäisyys jäsentyy A) ihmissuhteiden vähäisyyteen B) Kehonkunnon ja liikkumisen yksinäisyyteen C) Rationaaliseen arkipäivän ongelmien yksinäisyyteen ja D) Irrationaaliseen eli elämänkatsomuksen, luonnonläheisyyden, tunteiden tai vaikka kosmisen yksinäisyyden kokemiseen.

    Kun sitten pureudutaan siihen negatiivisen yksinäisyyden syykenttään, niin joudutaan herkästi noidankehään ”mistä se johtuu, mistä se sitten johtuu, mistä se sitten johtuu” eikä tällaisella aatamiin menolla konkreettisuuteen päästä. Kuitenkin on olemassa tie, jossa yksinäisyyttä pidetään yhtenä pääsyynä pahalle ololle tai positiivisena jopa onnellisuudelle. Muita syiden pääluokkia ovat 2) sairaat tai terveet mallit, 3) positiivinen tai negatiivinen stressi, 4) rangaistuselämysten välttämättömyys, 5) menetysten kuuluminen ihmiselämään, 6) erilaiset välttelytoiminnot ja defenssit sekä 7) elämän väistämätön jatkuva muuttuminen. Miksi tällaisen tien käyttö ei näy julkisuudessa?

    Tässä olisi sitä pureutumista. Ketäpä kiinnostaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat