mielenterveystyö

Abortti, eutanasia, itsemurha ja "älä tapa", kahdenlaisia mielipidejuttujako

   Otsikossa mainitut kolme tuskaa ovat hyviä vihollisia, joihin liittyvä lainsäädäntö jakaa kansaa ja saa medioissa kansaa kiinnostavia otsikoita. Ehkä viimeisin kiinnostus on ministerin mielipiteen käsittely. Merkittävä seikka näissä on se, että ihmisten enemmistö, jolla ei ole omakohtaista asian kohtaamista, ottaa kantaa vähemmistön kokemaan tuskaan. Lisäksi kaikkia niitä voi toteuttaa laista välittämättä. Kaiken lisäksi niissä kohdataan käsky älä tapa, jonka monimutkaisuus on iso riesa.

”On naisen oma asia, mitä hän omalle sikiölleen tekee”. ”Kyllä minä haluan antaa tuskaiselle ja toivottomalle lähimmäiselleni eutanasian”. ”Jos joku haluaa tappaa itsensä niin tappakoon. Eihän läheskään kaikki itsemurhan toteuttaneet edes ole olleet masentuneita”. ”Tuossa muinaisen paimentolaiskansan perinnekirjassa puhutaan jostain jumalasta, joka on kiveen kirjoittanut ’älä tapa’. Ei se moraali tämmösellä tavalla ole syntynyt. Kuunnelkaapa evoluutiotieteilijöitä”. Sosiologinen tai sosiaalipsykologinen tosiasia on, että tämmösiä mielipiteitä vilisee somessa ynnä muissa sen kaltaisissa – ja heilläkin on tietysti sananvapaus mutta mutta....

Eutanasiaprobleema jakautuu moniin osiin, joissa on kuitenkin olennaista, että jotenkin jaetaan suomalaiset eutanasian kannattajiin ja eutanasian vastustajiin. Mutkikkaampia analyysejä saa medioissa  läpi vain harvat. Toimittajien valta on mahtava.

Itsemurhaproblematiikkaan liittyy esimerkiksi keskeinen valehteluproblematiikka: Kun terveydenhuollon ammattilainen toteaa, että kärsivä on todella kaikkensa menettänyt, elämässä ei todella ole mitään tarkoitusta yms. niin kas kummaa hän alkaa viestittämään, että viel uusi päivä kaiken muuttaa voi. Ammattieettiseksi virheeksi lasketaan, jos kärsivälle esitetään kysymys: mistä tiedät tuskasi häviävän, jos nyt tapat itsesi. Agnostismi on virallinen ja vallassa oleva uskonto.

Meneeköhän tuo ministerijuttukin semmoseksi ohipuhumiseksi, että pohditaan ministerin mielipiteen vapautta mutta aborttiongelmien keskeiset älä-tapa-kysymykset jäävät ennalleen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Vai pitäisikö olla vertailtavana abortti, eutanasia, itsemurha ja kuolemanrangaistus?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Abortteja ei lakkauteta sillä, että ne säädetään laissa rangaistaviksi. Aborttikiellolla saadaan aikaiseksi vain se, että abortit tehdään hämärissä oloissa ja ainakin osittain amatöörien toimesta ja kuolonuhrien määrä on suurempi kuin olisi jos abortit olisi sallittu -- laskettiinpa abortoidut sikiöt kuolonuhreiksi tai ei.

Tästä esitettiin vakuuttavaa tilastotietoa muutama päivä sitten RT:ssä.

¿Qué fue del primer país del mundo en legalizar el aborto?

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Niin kyllä kuolemanrangaistuskin kuuluu tähän soppaan. Siinähän on seuraavankaltainen inhottava ajatusrakennelma esillä: Miksei pitkien vankeustuomioiden aikana dementoituneille vangeille anneta yhteiskunnan toimesta eutanasiaa? Moiset lihamöykyt vain kuluttavat kunnon kansalaisten elintilaa. Ja kaiken maailman hirmuhallitsijoiden kuolemantuomiot kuuluvat samaan. Sanoohan järkikin, että moisilla elämillä ei ole mitään arvoa.
Ja se kuolonuhrien vähentäminen abortteja tekemällä on tilastollisen tosiasian hyödyntämistä. Ennen pitkää tätä kautta päästään siihenkin, että koko aborttituska maailmasta vähenee.
Niinpä, ei se näinkään mene, mutta kukapa muotoilisi oikean elämän kunnioittamisen lain lakikirjaan, kun mitään Jumalan ilmoitusta ei ole eikä edes totuutta? On vain satoja tuhansia omatekoisia totuususkontoja.
Tähän voitaisiin lisätä vaikka M. A. Nummisen laulama loogisen empirismin virsi "Josta ei voi puhua, siitä pitää vaieta".

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

On ihan totta,, että on vaikea puhua aiheesta.
Silti olisi puhuttava:

" Ensimmäiset merkit kehittyvästä keskushermostosta nähdään alkion kolmannen elinviikon alussa
ja viikon kuluttua sydän aloittaa toimintansa, kauan ennen aborttirajoja.
.
Kahdeksannella viikolla on voitu rekisteröidä sikiön EEG eli aivosähkökäyrä."

Päivi Räsänen

Toimituksen poiminnat