mielenterveystyö

Psykiatriassa ja diagnostiikassa tarvitaan todella uusia tuulia

   Jani Kajanoja kirjoitti äskettäin todella tärkeän avauskirjoituksen näille palstoille. Kunpa se osuisikin päätösvaltaisten tietoisuuteen! Psykiatriset diagnoosit on tarkoitettu ihmisen auttamiseen mutta sellaiseenhan niitä ei läheskään aina käytetä. Psyykkisen pahoinvoinnin, psyykkisen häiriön ja negetiivisesti poikkeavan käyttäytymisen syiden jäsentämisestä on  hyvin vaikeata saada asiallista keskustelua. Erilaisia Suomen Keminmaan seudulta lähteneitä uudenlaisia toimintamalleja on alettu kokeilemaan mutta nitä ei ole saatu liitetyksi soteloinneista vastaavien sovellettavaksi, vaikka ulkomailta niistä on tullut merkittävää kiinnostusta.  Häiriön ennusteen tekemisen merkitystä on vaikea saada julki. Esimerkiksi ajokortin takaisin saaminen rattijuoppouden diagnosoinnin jälkeen, minkä ammattikunnan lausunto siinä onkaan ratkaiseva.  Ennakoiva mielenterveystyö ei edisty. Tällaista haasteluetteloa voi jatkaakin.

  Kiinnostaisikohan ketään tämän mössön selkeyttämisessä seuraavien jäsennysten hyödyntäminen?

 Mielenterveyden hoitopaikkojen potilasryhmitys:

1) Ennalleen saatettavat. Esimerkiksi pakkomielteistä kärsivät kuuluvat tähän.

2) Toisenlaista elämisenmallia tarvitsevat. Esimerkiksi persoonallisuushäiriöiset kuuluvat tähän.

3) Ympäristön stressitilanteissa selviytymiseen tuettavat. Esimerkiksi alkoholiongelmaisen perheessä elävät kuuluvat tähän.

4) Omaan terveydentilaan sopeutettavat. Esimerkiksi hoitoresistentteihin orgaanisiin häiriöihin sopeutettavat kuuluvat tähän.

5) Avun ulottumattomissa olevat. Esimerkiksi itsemurhaa toteuttavat, joille ei mahda mitään, kuuluvat tähän.

6) Hoivattavat. Esimerkiksi kroonikko psykoottiset kuuluvat tähän.

7) Toiseen paikkaan lähetettävät. Esimerkiksi avohoidosta sairaalaan lähetettävät kuuluvat tähän.

Psyykkisen pahoinvoinnin, psyykkisen häiriön ja negatiivisesti poikkeavan käyttäytymisen syiden jäsennys on seuraava:

1) 1) Yksinäisyys: Tilanteet, joihin ensisijaisesti kuuluu subjektiivisesti koettu eristäytyneisyys, vieraantuneisuus, anomia (sosiologisesti), separaatioangst ynnä muu sellainen.

2) Mallit: Tilanteet, joihin ensisijaisesti kuuluu mahdollisuus mallioppimiseen.

3) Stressit: Tilanteet, joihin ensisijaisesti kuuluvat kaikki seuraavat piirteet: 1) Jotain epämiellyttävää on tapahtunut. 2) Epämiellyttävyyden tiedetään jatkuvat, ellei toimita tietyllä tavalla. 3) Edelläkerrotussa tietyllä tavalla toimimisessa ilmenee vaikeuksia.

4) Rangaistus/pettymyselämykset: tilanteet, joissa tietystä käyttäytymisestä on seurannut epämiellyttävyyttä.

5) Menetykset: tilanteet, joihin liittyy kokijalle merkittäviä menetyksiä.

6) Välttely/pakomahdollisuudet: Mahdollisuus käyttää terveydelle haitallisia sopeutumiskeinoja.

7) Muutokset: Olosuhteiden muutokset, joihin ei liity menetyksiä tai pettymyksiä, mutta jotka ovat kuitenkin kokijalle merkittäviä.

    Nämä syyt ilmenevät sitten seuraavilla kulmakivialueilla, jotka eivät ole syitä, vaan ihmisen elämää: Ihmissuhteet, kehon kunto/liikunta, rationaalinen arkielämän toiminta ja ylijärjellinen kuten elämänkatsomuksellinen toiminta.

    Muuten: Jopa wHO:n hyväksymä terveyden määritelmä on osoittautunut kyseenalaiseksi. Parempi muotoilu olisi seuraava: Kyky tai mahdollisuus korjata sosiaalisiin, fyysisiin ja tunteisiin/tuntemuksiin liittyviin elämää tuhoavien tekijöiden aiheuttamia häiriöitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset